Kategorier
Andakt

Hva vil du jeg skal gjøre for deg?

Da Jesus nærmet seg Jeriko, satt en blind mann ved veien og tigget. Mannen hørte at det var mye folk på veien, og spurte hva som sto på. De svarte ham: «Jesus fra Nasaret kommer forbi.» Da ropte han: «Jesus, du Davids sønn, forbarm deg over meg!» De som gikk foran, snakket strengt til ham og ba ham tie, men han ropte bare enda høyere: «Du Davids sønn, forbarm deg over meg!» Jesus stanset og ba at den blinde skulle føres til ham. Da han kom nærmere, spurte Jesus ham: «Hva vil du jeg skal gjøre for deg?» Han svarte: «Herre, la meg få synet igjen!» Jesus sa til ham: «Bli seende! Din tro har frelst deg.» Straks kunne han se, og han ga seg i følge med Jesus og lovet Gud. Og hele folkemengden som så dette, lovpriste Gud.

(Lukas 18: 35-43)

Det er to ting som slår meg med denne teksten. Det ene er at Jesus spør «Hva kan jeg gjøre for deg?». Dersom vi møtte en blind og fattig mann i dag, så kan vi regne med at han enten vil ha penger, eller synet tilbake. Og vi kan vel gå ut fra at Jesus visste at mannen var blind, og at det var en av disse to tingene mannen ville ha.

Det andre som slår meg er at Jesus sier «Din tro har frelst deg.»
Hva var det med denne mannens tro som gjorde at han ble frelst?

Vi kan lære to ting av disse to observasjonene jeg gjorde meg om teksten. For det første, så spør Jesus også oss om «Hva kan jeg gjøre for deg?». Det betyr at vi får lov til å komme til Jesus med det som ligger oss på hjertet, og vi kan få ha en forventning til at han hjelper oss. Kanskje svarer ikke Jesus akkurat slik vi tenker at han kommer til å gjøre. Dette leder oss inn på punkt nummer to igjen.

Jesus svarte «Din tro har frelst deg.»
Bartimeus hadde nok neppe dette i tankene når han henvendte seg til Jesus og ba om å få synet igjen. Men jeg tror ikke bartimeus forventninger om Jesu verbale respons er viktig. Det viktige er at Jesus gjør ham seende igjen. Bartimeus hadde ingen valg. Han henvendte seg til Jesus i desperasjon med rop om hjelp. Han trengte Jesus , og han var smertelig klar over det.

Trenger du Jesus?
Jesus ble hengt opp på et kors for å sone for hele verdens synd og skyld. Det betyr at det er kun Jesus som kan gjøre deg ren og rettferdig fremfor Gud.
Derfor tror jeg at alle trenger Jesus, hver dag. Jesus står og spør «Hva kan jeg gjøre for deg?». Legg frem de tingene du vet at bare Jesus kan hjelpe deg med, og stol på at han tar seg av det på best mulige måte. Da kan vi få svaret «Din tro har frelst deg.»

2 svar til “Hva vil du jeg skal gjøre for deg?”

Nydelig historie, dette!

Det at Jesus spør hva han kan gjøre for Bartimeus, selv om behovene synes tydelige nok, sier nok noe om at Jesus ikke er ute etter å overstyre mennesker. Han viser rett og slett stor respekt for Bartimeus´eget ønske midt i det hele!

For noen mennesker er det å være syk knyttet til livet deres på en slik måte at det faktisk innebærer en ubehagelig omveltning om man skulle bli frisk igjen. En sykdom kan selvfølgelig være ille nok, men det at man igjen må i arbeid, bære ansvar, endre livsmønster, identitet og roller, det kan i seg selv oppleves som en større byrde enn å gå omkring som syk – i visse tilfeller. Kanskje er sykdommen identiteten man knytter seg til; kanskje er sykdommen det som gir en oppmerksomhet eller til og med penger?

Bartimeus hadde det neppe slik. Det ser vi av sammenhengen. Men uansett ble han møtt med dypere respekt enn at han bare ble sett på som et menneske som bare skulle repareres – selv om bare det slett ikke hadde vært så ille. Jesus, Guds sønn og den virkelige herskeren over universet, forholdt seg til Bartimeus sitt eget valg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.